fbpx
#MutiMit

Brené Brown, a teljesszívűek hírnöke

brené

Miért félünk a sebezhetőségtől? Kik a teljesszívűek? Brené Brown a 2010-es TedxHouston konferencián többek közt ezekről is mesélt. Ajánló.

Brené, a kutató és mesélő

Houstoni kutatóként közel két évtizeden keresztül kutatta a bátorságot, a sebezhetőséget, a szégyent és az empátiát. Első TED-es előadása, ami a bejegyzés alapjául is szolgál, az egyike az öt legnézettebb TED videóknak, cirka 45 millió megtekintéssel. 

Brené Brown szociális munkás végzettséggel és (szerintem különösen nagy) veleszületett társadalmi érzékenységgel fordult a kutatási témájához. Több ezer interjút, több száz fókuszcsoportot kutatást bonyolított le, a videóban még az is elhangzik, hogy nagyon sokan napló oldalak fénymásolatait is küldtek neki, amit szintén fel tudott ahhoz használni, hogy jobban megértse a szégyen és a félelem mélységét. Ennek eredményeképp két embercsoportot sikerült elkülönítenie a szégyen és a szeretet érzelmek nézőpontjából: egyrészt vannak azok az emberek, akik nem hiszik el magukról, hogy ők érdemesek a szeretetre, elfogadásra, és vannak a teljesszívűek, akik elfogadják saját sebezhetőségűket, és abban hisznek, hogy saját tökéletlenségükkel együtt érdemesek a valahova tartozásra, a szeretetre.

Dióhéjban

Nekem ez az egyik legkedvesebb videóm a TED-en. Akárhányszor nézem, mindig megrezegtet bennem valamit. Nevetek, mert annyira szeretem azt, amikor egy előadón érzem, látom, hogy emberi, esendő. Ebből kifolyólag a pszichológus Dianás storyt egyszerűen imádom (“no family stuff, no childhood shit”). 
Elgondolkodtat azon, hogy mennyire szerencsés vagyok, mert merem magamat adni, felvállalom a gyengeségeimet – és ráébreszt arra, hogy sokszor azért vagyunk egymással sokkal keményebbek, “kíméletlenebbek”, hogy leplezzük önnön sebezhetőségünket.
Pedig sebezhetőnek lenni nem gyengeség – éppen ellenkezőleg: sebezhetőnek lenni annyi, mint élőnek, valódinak lenni.

A videó hatására megvettem A bátraké a boldogság könyvet, amelyben részletesebben is bemutatásra kerül Brené kutatásának eredménye, ajánlom Neked is, ha tetszett a videó!

“A teljes szívvel élés lényege, hogy emelt fővel él az ember.”

Brené Brown: A bátraké a boldogság

Summa

A TED előadásokat úton útfélen ajánlom mindenkinek, mert azon túl hogy inspirálóak és rövidek, tényleg olyan témákat dolgoznak fel, amelyek az életünket mozgatják, behálózzák. Az előző munkahelyemen is indítottam egy TED Reggel nevű sorozatot, aminek célja az volt, hogy a kollégáknak kéthetente kedd reggel tartottam egy fél órás session-t, amikor egy-egy előadónak a speakjét néztük meg, és beszélgettünk róla.

Ha tetszett a videó, akkor olvasd el Brené könyveit: 
6 könyve jelent meg eddig, ebből 4 könyve magyarul is kapható:

  • Bátraké a boldogság (Daring Greatly)
  • Bátraké az erő (Risign Strong)
  • Bátran a vadonban (Braving the Wilderness)
  • A tökéletlenség ajándéka / Élj szívvel-lélekkel (The Gifts of Imperfection)

Érdemes a weboldalára is felnézni, mert sok finomság (kép, inspiráció, munkafüzet a könyvekhez) letölthető: https://brenebrown.com/downloads/

A kiemelt kép forrása a brenebrown.com, fotó kredit: Randal Ford

Related posts
#MutiMitTanulsz

A fizikai tapasztalás útján a boldogság felé: Ébredj rá a szenzoros fizikai w1-szint szerepére az életedben

2021 őszén kezdtem meg integrál pszichológiai tanulmányaimat az Integrál Akadémián. Így a…
Read more
#MutiMit

Negura cooking - All day breakfast japán módra

Bár Dió kettünk közül a nagyobb szakács, erre a programra gimnáziumi barátnőm Andi hívta…
Read more
#MutiMitKönyv

Storytelling - A történetmesélés ereje, könyvajánló

Sokak számára a történetmesélés csak egy trendi buzzword, amit kötelező beépíteni ha…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük