fbpx
BusinessSoSocial

Vásárlói elköteleződés

Megismertük a különböző szinteket a különböző szinteken az elköteleződés hogy anyját is mikéntjét és azt hogy hogyan tudjuk segíteni az embereket hogy egyre magasabb szintre lépjenek. A hetedik szint tulajdonképpen nem szól másról, minthogy boldoggá tedd az ügyfeleid, a vásárlóid és ezáltal a /World of Mouth /  szájról szájra terjedő ajánlás útján hozzanak be számodra új embereket, új érdeklődőket.

HubSpot lesson: Measuring Brand Engagement and Emotional Connection

Tartalomgyártó ügyfelek

Már láthatjuk hogy a vásárlókból először ajánlók lesznek és később válnak tartalomgyártóvá. Tehát ahhoz hogy a user generated contentet – azaz a felhasználók általi tartalomat -,  a felhasználók által a márkádhoz kapcsolható tartalomgyártás létrejöhessen, erre a szintre kell eljuttatni az embereket.

Hogyan mérd?

Net Promoter Score (NPS)

Az NPS az ügyfélelelégedettségi szintmérő (benchmark), ami azt méri mennyire valószínű, hogy ajánlana egy vásárlód/ügyfeled a barátainak vagy kollégáinak. 

Te is biztisan találkoztál már a kérdéssel, hogy egy egytől tízes skálán mennyire valószínű hogy XYZ márkát ajánlanád a barátaidnak vagy a kollégáinknak? Ezzel a kérdéssel pontosan azt mérik fel, hogy melyik szintjén állsz a piramisnak. Pontosabban, hogy fent állsz-e annyira a tetején hogy elkötelezett ajánló, promóter legyél?

A skálázáshoz segítséget nyújt a HubSpot kategória táblázata:

0-6 pontot adók: Becsmérlők = Boldogtalan vásárlók és ügyfelek. Nem csak azt veszélyezteted, hogy elveszíted őket, de komoly veszélyt jelentenek a márkádra. Az elégedetlen ügyfél negatív kommentet hagyhat maga után, lepontozhatja a márkád, a vállalkozásod és negatív híredet viheti, megakadályozva másokat abban, hogy akár esélyt adjanak neked.

7-8 pontot adók: Passzívak = nem érdekli őket különösképpen a márkád, bár lehetne belőlük ajánló valami hiányzik. Emiatt jelentős veszélyt jelent, hogy legközelebb nem hozzád, hanem egy konkurensedhez fordulnak segítségért.

9-10 pontot adók:  Ajánlók = elkötelezett, lelkes vásárlók, aki mesélnek a barátaiknak a fantasztikus élményről, amit a szolgáltatásod vagy a terméked nyújtott nekik.

Elégedettek-e az ügyfeleid?

Ha szeretnéd megtudni kövesd ezt a pár lépést.

  1. Vedd a bátorságot és kérdezd meg őket a fenti minta alapján. 1-10-es skálán mennyire valószínű, hogy…..
  2. Azonosítsd be, hogy a három kategóriából hol tartanak az emberek.
  3. Számold ki a következő képlettel a NPS indikátorod: Az ajánlók % – a becsmérlők % = NPS

Customer retention, avagy a vásárlók/ügyfelek megtartása

Ez a szám azt segít meghatározni, hogy a vállalkozásod mennyire képes megtartani az ügyfeleket egy bizonyos időtávban. 

Így számold ki

{( Vásárlók száma egy adott periódus végén – Vásárlók száma, akiket egy adott időszak alatt szereztél ) / A vásárlók száma az időszak kezdetén} X 100

Azaz, nézzük egy példát

  • Időszak: 2020. 01.01. – 2020.06.10.
  • Ügyfelek száma 01.01. = 5 
  • Ügyfelek száma 06.10. = 10
  • Új Ügyfelek száma az időszak alatt: 7

{( 10 – 7) / 5 } x100 = 60 %

A fenti példa a saját mentoring és közösségi média szolgáltatásoaimra vetített szám, így bizonyíthatóan megéri és érdemes szolgáltatások esetén elvégezni ezt a matekot. Már plusz 5%-os növekedés is 25-95%-os bevétel növekedést tud eredményezni. 

Miért fontos ez a szám?

Hűségprogramok. A hetes szinten lévő emberkék számára fontos, hogy legyen FOLYAMATOS kapcsolatuk veled. Ha csak olyan találod meg őket, amikor neked kell valami tőlük, vagy elfogyott a pénzed, ami a legutóbbi tanfolyamod vagy terméked hozott, akkor egy hűségprogram nem fog segíteni. 

Mielőtt hűségprogramba kezdesz, tudd, hogy melyik szinten áll a vásárló/ügyfél közösséged nagy százaléka. Dolgozz azon, hogy azoknak számára akik a hatos és hetes szinten vannak, legyen viziójuk veled és a márkáddal. Mérd folyamatosan a NPS értékeket és a Vásárlói megtartás százalékod, aztán ha kitaláltál egy hűségprogramot miért annak is a hatékonyságát! Mindezek után kérheted meg – legalábbis itt érdemes – ezeket az embereket arra, hogy saját tartalmat (UGC) készítsenek neked!

Related posts
SoSocial

Kreatív Napló - az első hónap

Az Instagram egyik alapköve, hogy naplóként használjuk.Olyan képeket rögzítünk, amik…
Read more
SoSocial

Közösségi média rendrakás - Konmari módra

Mivel a legtöbben az Instagramot használjátok, ezért ez a poszt, kifejezetten az Istagram…
Read more
BusinessSoSocial

Mentoring Kihívás 2020 május

Nyerj egy 30 napos mentoringot most 50% kedvezménnyel. A program felépítése az első…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük