fbpx
#MutiMit

TED Speakerek – Simon Sinek, a megrendíthetetlen optimista

Simon Sinek 2009-ben lépett először a TED színpadára, a Miért? kérdésével és a hozzá kapcsolódó aranykör-elméletével – és azóta is a TOP5 legnézettebb videók között van az előadása. Azt álíltja, hogy megfigyelhető egy mintázat az embereknél, ami megmutatja hogyan gondolkozunk, viselkedünk és kommunikálunk. 

Simon, az etnográfus

Simon Sinek egy londoni születésű, ma Amerikában élő motiváció előadó, író. A jogi egyetemet félbehagyta, majd diplomáját kulturális antropológiából szerezte meg. Ez azért is fontos, mivel etnográfusként nagyon sok kutatást végzett – ennek eredménye lett az Aranykör-elmélet is. 5 könyv szerzője, ezek közül az első és legismertebb a Találd meg a miérted! 2009-ben jelent meg.

2011-ben indítottta az Optimism Press kiadót, melynek célja, hogy olyan könyvek is kiadásra kerüljenek, amelyek motiválnak, inspirálnak másokat és ezekhez eszközöket is nyújtanak az olvasóknak.

Dióhéjban

Az Aranykör-elmélet segít abban, hogy meg tudd fogalmazni saját küldetésnyilatkozatod, azzal, hogy három egyszerű(nek tűnő) kérdésre választ adsz, az alábbi sorrendben:

  • Miért?
  • Hogyan?
  • Mit?

A sorrend fontosabb mint gondolnánk, ugyanis Simon szerint nagyon sok márka ott rontja el a saját hitelességét, megbízhatóságát, hogy a Mit? kérdéssel kezd. Az emberek nem tárgyakat, eszközöket vesznek, hanem történetet – ami érzelmileg megfogja őket, inspirálják. Az Apple mind a mai napig azért tudja eladni a termékeit olyan áron, mert van egy szellemiség, van egy központi gondolat körülötte, egy misszió. Gondolkozz másképp. Én más vagyok, mint a többiek. Ki ne akarna ebbe a táborba tartozni?

Summa

A TED előadásokat úton útfélen ajánlom mindenkinek, mert azon túl hogy inspirálóak és rövidek, tényleg olyan témákat dolgoznak fel, amelyek az életünket mozgatják, behálózzák. Az előző munkahelyemen is indítottam egy TED Reggel nevű sorozatot, aminek célja az volt, hogy a kollégáknak kéthetente kedd reggel tartottam egy fél órás session-t, amikor egy-egy előadónak a speakjét néztük meg, és beszélgettünk róla.

Ha tetszett a videó, akkor olvasd el Simon Sinek alábbi könyveit:
Keresd meg a miérted
Találd meg a miérted

A kiemelt kép forrása a simonsinek.com, fotó kredit: Andrew Dolgin

Related posts
#MutiMitTanulsz

A fizikai tapasztalás útján a boldogság felé: Ébredj rá a szenzoros fizikai w1-szint szerepére az életedben

2021 őszén kezdtem meg integrál pszichológiai tanulmányaimat az Integrál Akadémián. Így a…
Read more
#MutiMit

Negura cooking - All day breakfast japán módra

Bár Dió kettünk közül a nagyobb szakács, erre a programra gimnáziumi barátnőm Andi hívta…
Read more
#MutiMit

Brené Brown, a teljesszívűek hírnöke

Miért félünk a sebezhetőségtől? Kik a teljesszívűek? Brené Brown a 2010-es TedxHouston…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük