fbpx
#MutiMitFilm, színház

Díszpintyek, akarom mondani Ragadozó madarak

2020. február 4-én a nyílt a Ragadozó madarak kalitkája a CinemaCity ScreenX termében, ahol lehetőségünk van kipróbálni és átélni az oldalsó falakra való vetítést élményét is. A premierre érkezve nagy elvárásaink vannak, mert Dió képregényrajongóként jól ismeri a karaktereket, jómagam pedig Harley rajongóvá váltam az Öngyilkos osztag nézésekor. Az elvárásainkat egyértelműen a színésznő, a történethűség, a látvány és a női karakterek ízvilágá határozta meg. Nem csalódtam, talán Dió sem (nagyot). 

Margot Robbie az utóbbi évek egyik legsikeresebb színesznője, aki hálás szerepet kapott azzal, hogy életrekelthettete a Z generációs, TikTok sztár Maryln Monoret, avagy a pszichológusból, Joker barátnőjévé avanzsált antihőst. A film inkább szól Harley Quinn személyes márkájáról, mint valódi csajbandázásról vagy a szakítás után beköszöntő emancipációról. Inkább amolyan magányos önfelfedező terápia, melyben feszegeti saját határait és a nézők idegeit. 

A legeslegeslegeslegebb 

Számomra a filmet legjobban összefoglaló jelenet, amikor Harley elfogadva a küldetést beszambázik az örsre és konfettivel, vizes lufikkal és babzsákokkal szétlövi a hekusokat. Látványos, jelzi Quinn “brutalitási” szintjét, a film színes, szagos hangulatát. A Ragadozó madarak csupa glitter, csupa cikk és cakk.

Harley flegma lazasága mellett muszáj megemlíteni a zenét és az akció jeleneteket. Már ezért a kettőért megérte végig ülni a filmet.

Kanári, pinty, holló és bagoly / SPOILER ALERT /

A cikk megírása előtt jól átolvastam a Mozimánia nettó 2 oldalas ajánlóját. A hiteles tények mellett klasszikusan azt írja, amit minden tartalomban írnak. Harley a szakítás után összeáll egy csajbandával, hogy megmentsenek egy ártalmatlan lányt és végre jó útra térjenek. Na álljunk meg egy pillanatra. Véletlen összesodródások, önérdek és az életben maradás szükségszerűségét én nem nevezném csapatépítésnek. Bár elméletileg a “nagy csapat” további három vagány nőből áll, a Harley által felállított lécet egyedül Fekete Kanári tudta megugrani. Habár a folyamatos önsajnálat és a jaj, nem akarom az erőmet használni csuklása picit idegesítővé tette számomra a karaktert.

A film végéig azon gondolkodtam, hogy a legbadassebb bérgyilkost, a Vadásznőt azért butították-e le egy 5 éves kislány szintjére, hogy Harley komolyabbnak tűnjön vagy már a képregényben is ilyen …. Egyszerű. Montoya kapitánnyal nem tudtam és nem is akartam mit kezdeni, az én részemről bátran kihagyhattuk volna. Arról a szálról nem is beszélve, amire Dió hívta fel a figyelmem, hogy a képregényben Renee jóval fiatalabb. Roise Perez szerencsés, hogy 55 évesen egy ilyen vagány nőt alakíthatott. A stáblistából kár lenne kihagyni Ewan McGregort, akinek most is zseniálisan állt a szocipata fő gonosz szerepe. 

Forrás: www.pusuenews.com

Ami, a ScreenX-et illeti, ami ugye nemcsak a központi fő vásznat használja, hanem kiterjeszkedik az oldalsó falakra is és elvileg megháromszorozza a vetítési felületet és tartalmat, az én ízlésemnek fölösleges. Dió élvezte, míg engem inkább zavart, arról nem is beszélve, hogy valahányszor oldalra kaptam a fejem, valami teljesen lényegtelen elem vonta el a fő képernyőről a figyelmem. 

A Ragadozó madarak legfőbb erénye a feminista #girlpower, szexi csajok (aka a ragadozó madarak) akció és Harley idegesítően imádnivaló, tökéletesre fejlesztett imázs jelenetei. Quinn színes, szagos, hiénás pillanatai kikoptatják és felzabálják azokat a perceket, amikor nem pörög a sztori. Ha nem egy Mátrix komplexitású történetre számítasz, hanem megengeded Harleynak és a díszpintyeknek, hogy eldaloljanak neked egy csodasztikus fejezetet az életükből, akkor jól fogsz szórakozni. 


Related posts
#MutiMit

Brené Brown, a teljesszívűek hírnöke

Miért félünk a sebezhetőségtől? Kik a teljesszívűek? Brené Brown a 2010-es TedxHouston…
Read more
#MutiMitKönyv

Storytelling - A történetmesélés ereje, könyvajánló

Sokak számára a történetmesélés csak egy trendi buzzword, amit kötelező beépíteni ha…
Read more
#MutiMitKönyv

TACIT

Nagyságrendekkel jobb élet? Gondolkoztál már rajta hogy milyen lenne? Na és, mi tart vissza…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük