fbpx
KülföldMúzeum

A csodás MOSI – Múzeumok Angliából 1.

Voltál már Manchesterben? Igen? Akkor már biztosan hallottál a Museum of Science and Industry-ról vagy röviden MOSI-ról. A tudomány és az ipar háza nagyon szemléletesen tárja a látogatók elé azt, hogy mi fán is terem az angol iparváros fogalma.

Mit is kell tudni a múzeumról?

A manchesteri Museum of Science and Industry (MOSI) 1983. szeptember 15-én nyitotta meg a kapuit a közönség előtt, és azóta is Anglia leglátogatottabb múzeumai között tartják számon (évente 12 millió látogatójával). A múzeum központjában annak bemutatása áll, hogy a tudomány, az ipar fejlődése és a közben kialakult “modern világ” hogyan hatottak egymásra. A gyűjtemény nagyjából 17 000 darabból áll, köztük a világ első számítógépével (1948) és a világ legnagyobb máig működő gőzgép-gyűjteményével. A múzeum különlegességét az elhelyezkedése is adja, ugyanis az egyik épületrészét az egykori Liverpool Road állomás alkotja, ami a világ legrégebbi közforgalmi vonatállomása. 1830-ban nyitották meg az utasok előtt, Liverpool & Manchester Vasúttársaság részeként. 
A MOSI-ban évente megrendezik a Manchester Science Festival-t és a Makefestet – ez utóbbin én magam is önkénteskedtem kintlétünkkor. 

MOSI
MakeFest-es posztképem, ami Facebookra is kiment anno 🙂

A MOSI előnyére válik az is, hogy az emeleten egy kis mini Csodák Palotája várja a gyerkőcöket, családosokat, ahol a fizika és kémia különlegességeit mutatják be a gyerekeknek interaktív formában. Mi itt a képen éppen a végtelen kútba fotózkodunk, ami olyan volt élőben mintha egy kis minigalaxiba csöppentünk volna. 

A végtelenbe és tovább…

Megélésem a MOSI kapcsán

Volt nem rég egy podcast felkérésem, amit az Open History csapata készített velem. Természetesen múzeumok volt a téma, azon belül is a múzeumok és a kommunikáció-marketing kapcsolatáról kérdeztek. Felmerült kérdésként, hogy melyik az a múzeum, ami szerintem a modern igényeknek (kommunikáció-műtárgy bemutatás-látogató központúság szentháromságának) megfelel, és gondolkodás nélkül a MOSI-t vágtam rá. Nem kérdés. Az épület nyilván adott a legtöbb múzeum esetén, de emlékszem, ahányszor beléptem az előtérbe mindig kedvesen kezelték a látogatókat. Köszöntek, kérdezték, hogy ismerjük-e a múzeumot, szükségünk van-e eligazításra, és odaadtak rögtön a bejáratnál egy térképet is a kezünkbe biztos, ami biztos alapon. Nem nekem kellett hajkurásznom, keresgélnem. 

A fogadótérben már vegyült a modern kor a régivel, ez adott egyfajta harmóniát, nekünk “moderneknek” egy kontextus, ami segített értelmezni a környezetünket. Bal oldalt egy óriás kijelző fa lógott a plafonról, ahol a látogatók selfiei – amit ingyenesen készíthettek – voltak a kijelzőkön. Jobb oldalon pedig egy kis történelmi áttekintés következett Manchester ipari alakulásáról, nem kilométeres leírásokkal, hanem olyan diorámákkal és tipográfiai kiemelésekkel, színekkel, ami vezette a szemet – segítette a látogatót. Értünk volt/van. És a manapság oly trendinek számító humán központúság gondolata szerintem egy múzeum esetében is nagyon fontos szemlélet.

MOSI
Fogadótér – A kép forrása: vitismanchester.com

Nyitvatartás, egyéb hasznos infók

Múzeum nyitvatartása: nyitva minden nap reggel 10-től délután 5-ig. Ingyenesen látogatható, kivéve az időszaki kiállításokat és egyéb, a múzeumban szervezett események. 
A MOSI nagyon jó Múzeum Shop-pal rendelkezik, érdemes betérni és egy kis szuvenírt hazavinni, egész jó áron be lehet szerezni apróbb tárgyakat emlékbe.
Étel-ital terén sem lehet okunk panaszra, rögtön a bejárattól jobbra található a Café, ahol egyébként ebédidőben menüt is lehet kérni. Hétköznap és hétvégén is nyitva van.

A kiemelt kép forrása: aboutmanchester.co.uk

Related posts
KülföldMúzeum

Louvre - a Mona Lisa otthona

Az 1793-ban megnyitott párizsi Louvre múzeum ma is a világ egyik legnagyobb múzeuma. 35 000…
Read more
BudapestMúzeum

Seuso-kincs

Miért különleges egy rakat ezüst tányér és étkészlet? Azért, mert egyszer ( 350 és 450…
Read more
BudapestMúzeum

Törékeny vágyak - Kiállítás

Egy csepp törékeny történelem. Bárki számára befogadható, időben és tartalomban egyaránt.
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük