fbpx
BudapestMúzeum

Seuso-kincs

Miért különleges egy rakat ezüst tányér és étkészlet? Azért, mert egyszer ( 350 és 450 közötti Római Birodalom Pannonia Valeria nevű dunamelléki provinciájában) itthon elkészült, aztán elrejtették és kb 1700 évvel később megtalálta egy magyar (Sümegh József-1976) . A Seuso-kincs Aztán kalandos útra kelt a világban míg végül Bécs, London és New Yorkban tűnt fel és 2014-ben vásárolta vissza a magyar állam, hogy 2017-ben az összes ismert darab hazataláljon. 

Nem csak egyszerű ezüst lakodalmas készlet

Láttál már ezüst tálat? Szorozd meg tízzel vagy inkább hússzal. Láttál már részletesen kidolgozott, csodálatos ezüst tárgyakat? Nem, addig biztosan nem, amíg nem láttad a Seuso-kincseket. A múzeumban három elegáns térben csodálhatjuk meg a leletegyüttest. A falakra kiírt magyar-angol nyelvű információk könnyen és gyorsan fogyaszthatók. Mielőtt belépünk a konkrét tárgyakat őrző két teremben, két kihelyezett monitoron tudhatunk meg többet a leletekről és történetükről. A 3D fényképeknek és az érintőképernyőnek köszönhetően forgathatjuk és nagyíthatjuk a tárgyakat is. Mindkét display ugyanazt a tartalmat mutatja, így elég ha az egyikhez hozzátudunk férni és bár számomra nagyon szimpatikus volt ez a technikai elem, igazándiból csekély előjáték a valódi látvány előtt.   

Kedvenc részletek

Közönségkedvenc lehetne

Mitől igazán különleges a kiállítás? A különálló műtárgyak más-más koncepció szerint, más-más időben keletkeztek. Mindezt nem tudnánk felfogni vagy értékelni, ha összefüggő falakon lennének egymás mellett egy olyan teremben, ahol semmi nem segít bennünket a megtekintés helyes sorrendjében. Itt azonban mivel két teremben helyezkednek el a tárgyak, ráadásul egy vitrinben csak az összetartozó vagy adott időszakhoz tartozó tálat, eszközt látjuk könnyű az elkülönítés. 

“Az első teremben a kincs legkorábbi, a hellenisztikus művészeti hagyományokat legtisztábban tükröző darabjai kaptak helyet, míg a másodikba a fiatalabb ezüstedények kerültek. “

Mnm.hu – Seuso kincs

Múzeum shop

A mi életünkben külön helyet foglal el a múzeumok boltja. Dió és én is izgatottan várjuk, hogy a megtekintett kiállításról mit vihetünk magunkkal haza. A minimum a képeslap, de ha az élmény mély, akkor nem sajnáljuk kinyitni a pénztárcánk és ezzel bővíteni a tudásunk az adott területről. Mindig élmény, ha elérhető áron kapható valamilyen írásos, magyar nyelvű emlék. Ilyen az 995 Ft-os 2017-2018-as vándorkiállításra készült füzet. Jó érzés időről időre elővenni és miniben átélni a “hűha élményt”, amit a kiállítás adott. – Arról nem is beszélve, hogy így sokkal könnyebb ajánlani és bemutatni a családnak és a barátoknak, hogy mit is élveztünk ennyire. – 

A Múzeum boltjában megvásárolható album,egyedi műtárgyfotóival, térképeivel, illusztrációival a kurátorok szövegeivel sajnos túl drága számomra, de biztos vagyok benne, hogy az időszakok vagy az ezüstművesség szerelmeseinek még befutható összeg. Aki a kincsek történetében szeretne még jobban elmélyedni annak sok szeretettel ajánlom Hajdú Éva – A Seuso-kincs – A történelem nagy rejtélyei 16. című könyvét.

Időtartam: 90-120 perc 

Nyelv: HU, EN – tárlatvezetés és audio guide nem elérhető

Értékelés: 5

Related posts
KülföldMúzeum

Louvre - a Mona Lisa otthona

Az 1793-ban megnyitott párizsi Louvre múzeum ma is a világ egyik legnagyobb múzeuma. 35 000…
Read more
KülföldMúzeum

A csodás MOSI - Múzeumok Angliából 1.

Voltál már Manchesterben? Igen? Akkor már biztosan hallottál a Museum of Science and…
Read more
BudapestMúzeum

Törékeny vágyak - Kiállítás

Egy csepp törékeny történelem. Bárki számára befogadható, időben és tartalomban egyaránt.
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük