fbpx
BudapestMúzeum

Törékeny vágyak – Kiállítás

Egy csepp törékeny történelem. Bárki számára befogadható, időben és tartalomban egyaránt.

A kiállítást 60 perc alatt végigjárható, mindent kiírást elolvasva az egykor az Óbudai Porceángyárban dolgozó asszonyokkal készített 11 perces videót megnézve is. (Mindenképpen nézd meg!) Ami lehetővé teszi, hogy gyerekekkel, porcelán iránt annyira nem érdeklődő barátokkal vagy pároddal is fogyassz egy kis kultúrát.

Harmadik kerületi lakosoknak nem csak azért kötelező, mert nekink mindig ingyenes az Óbudai Múzeum, de egy mára bezárt mégis várazslatos világba nyerhet betekintést.

Nem minden arany, ami a porcelánon van

A kiállítás nem csak befogadható méretű, interkatív, de nagyon minőségi – ami a kiegészítő dekort, a feliratokat és magát az elrendezést illeti. Egyetlen dolgot hiányoltunk a kiállított porcelánok mellett ugyan táblán felsorolásra kerültek a tárgyak – de ugyanazt a számot a tárgy mellett nem találtuk meg, ami megnehezítette a beazonosítást. Továbbá sokszor csak az szerepelt a leírásban, hogy magán,- vagy X, Y, Z múzeum tulajdonában van a tárgy, sem a dekoráció megnevezése, sem a forma, sem mondjuk a porcelán kora nem volt elérhető a látogató számára, ami szerintem egy kihagyott ziccer. Engem érdekelt volna.

A tematika

Hüttl Tivadar elsőként hozott létre porcelánfestő üzemet 1906-ban. Ennek állít emléket az időszaki kiállítás, amelyben a kiállítás kurátorai kalauzolják az érdeklődőket. A kiállítás bemutatja az Aquincum Porcelángyár neves iparművész-tervezőit és legnépszerűbb vagy legkülönlegesebb alkotásaikat, továbbá a gyár egykori dolgozóinak személyes élményeit és az általuk készített, egyedi történettel bíró tárgyakat.

Aki fotózni szeretne (ahogy én is), annak sajnos rossz hírünk van: A kiállításról fénykép nem készülhet!

+1 extra 

Hozz be egy porcelánt! Érdekes felhívás, mely szerint a kiállítás kurátorát emailen vagy telefonon keressük fel, meséljük el a személyes történetünket a porcelánnal és kölcsönözzük ki a tárgyat a múzeumnak a kiállítás idejére. Különleges felhívás amikor a saját vitrinből igazi kiállított darab lehet!

A kiállításról és a kísérő programokról bővebben az Óbudai Múzeum honlapján értesülhetsz, hétfő kivételével

Related posts
#MutiMitBudapestHely

Cinema Mystica Budapest - digitális varázslat

2022-ben nem jutottunk el, így mióta megnyitott a hely rágtam Dió fülét, hogy menjünk el…
Read more
KülföldMúzeum

Louvre - a Mona Lisa otthona

Az 1793-ban megnyitott párizsi Louvre múzeum ma is a világ egyik legnagyobb múzeuma. 35 000…
Read more
KülföldMúzeum

A csodás MOSI - Múzeumok Angliából 1.

Voltál már Manchesterben? Igen? Akkor már biztosan hallottál a Museum of Science and…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük