fbpx
#MutiMit

Pénz és szenvedélybetegségek – Dr. Zacher Gábor toxikológus

2017. január 26-án 19:00 órakor került megrendezésre a Képmás-est keretén belül, a Várkert Bazár egyik különtermében a Pénz és szenvedélybetegségek című eladás. Meghívott előadóként Dr. Zacher Gábor toxikológus tartott előadást 60 percben, majd Orsolics Zoltán Zénó (addiktológiai tanácsadó, családkonzulens-jelölt), mint szakértővendég csatlakozott a kerekasztal-beszélgetéshez. 

“Összefügg-e az anyagi jólét, illetve a szegénység a szenvedélybetegséggel? Melyik esetben jobbak a gyógyulás esélyei? Melyik “műfajban” a legveszélyesebbek az olcsó szerek? Lehet-e pénzzel vagy annak megvonásával segíteni egy szenvedélybetegen? Válhat maga a pénz szenvedélybetegség tárgyává? Minderre választ kaphatunk Dr. Zacher Gábor toxikológus előadásából és az azt követő kerekasztal-beszélgetésből. “ – Szólt a beharangozó.

Pénzfüggőség helyett – Cool függőség körkép

Megérkezésünket követően, miután elfoglaltuk a helyünket, izgatottan vártuk, hogy meghallgassuk a beharangozóban említett pénz és szenvedélybetegség előadást. Ugyan a keresztasztal-beszélgetésen már szóba került a pénz és hogy mindez a függőségekre milyen hatással lehet, azonban az ott elhangzottakat felülírta a 60 perces előadás, amit dr. Zacher Gábortól hallgathattunk meg a függőségekről.

pénz és szenvedélybetegségek
Dr. Zacher Gábor

Dr. Zacher Gábor, toxikológus. Jelenleg a Honvéd kórház sürgősségi osztályának vezetője. Közvetlen, humoros és iszonyatosan felkészült, mondhatni naprakész minden területen. Legyen szó zenéről, filmekről, videojátékokról, sorozatokról vagy együttesekről. A doktor úr bevallotta, hogy ő maga is függő. Csokoládé-, munka-, edzés- és koffeinfüggő, emellett 40 éve pipázik.

“Bevallom, nagyon vártam az előadást. Nemcsak azért, mert személyesen is volt kötődésem a témához, hanem mert amellett, hogy Zacher doktort nagy szaktekintélynek tartom kis országunkban, találkoztam már vele személyesen is. Ahogy a médiában, úgy a való életben is egy szimpatikus ember.” – Gábor

A függők köztünk élnek. A függők mi vagyunk!

Zacher Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a függők köztünk élnek, és ha jobban belegondolunk, mi magunk is egészen biztosan függünk, talán nem is egy dologtól:

 • vásárlás,
 • szex,
 • számítógép,
 • mobil,
 • evés,
 • drog,
 • szerencsejáték,
 • videojáték,
 • gyógyszerek.

Hogy csak a napi függőségeinket említsük. De vajon hogyan és miért alakulnak ki ezek a függőségek? Mit tehetünk ellenük, hogyan azonosíthatjuk őket, és egyáltalán miért csak a rossz függőségek jutnak eszünkbe, amikor ezt a szót meghalljuk?

Mi a szenvedélybetegség?

Van egy olyan érték vagy “dolog”, amit kipróbálunk és jónak ítélünk. Önmagában az első cigaretta, lehet egy jelkép, amihez azért nyúlunk, mert “felnőttnek akarunk látszani”, egy pohár alkohol erőt adhat egy fiatal fiúnak, hogy meg merje szólítani a lányt, aki tetszik neki. Ilyen és ehhez hasonló példákkal jelezte az előadó toxikológus, hogy önmagában a szenvedélybetegség “eszköze” nem ördögtől való. A problémát a rendszeres és halmozódó használat okozza. Az, amikor egy egység már nem elég és kettő kell a hasonló hatás eléréséhez, majd három, négy és így tovább. A mennyiségi növekedést a rendszeresség csak súlyosbítja.

pénz és szenvedélybetegségek 1
További okok, avagy utak a függőséghez
 • Genetikai hajlamosság – Kutatások szerint, a genetika átlagban 40-60%-ban játszik szerepet abban, hogy valaki függő lesz.
 • Szociális minta – Az otthon látott mintát, olykor akaratlanul, tudat alatt másoljuk, míg bizonyos esetben szolgálhat ‘elrettentő’ példaként.
 • Lélektani hajlamosító tényezők
 • Hozzászokás – Gondoljunk a reggeli rutinra, melynek olyan mértékben rabjai vagyunk, hogy amennyiben a rutint valami megszakítja vagy felülírja, úgy érezhetjük, az egész napunkat elrontotta.
Hogyan állíthatjuk meg? Hogyan álljuk meg?

Benőtt-e a fejünk lágya? Vajon az, hogy egykor felnőttnek akartunk tűnni, még mindig fenn áll-e? Ha nem, akkor elméletben ott kellene lennie a kontrollmechanizmusnak. Zacher Gábor álláspontját már ismerték, és csak megerősítette a megoldást:

“Működik bennünk egy kontrollmechanizmus, az, hogy egy bizonyos eseményen átesünk, és jó érzés volt, viszont pontosan tudjuk azt, hogy ez a későbbiekben milyenfajta problémákat okozhat az életben. Lehet ez akár alkohol, gyógyszer, koffein vagy drog is. A függő, ha belekerül a függőségbe, akkor benn áll a saját körében, amit nem lát át. Ezért fontos, hogy legyen valaki olyan az életünkben, aki segítő kezet nyújt, és kívülről objektívabban lát bennünket. Abszolút pozitívan „beszól”, mely szót ugyancsak negatív előjellel emlegetünk. Felhívja a figyelmünket, hogy itt az idő, cselekedni kell. Ha már eddig eljutottunk, az nem jelent mást, mint egy belső értékrend-átalakulást. Számunkra fontos dologgá válik, s ami fontos, az képes minden mást a háttérbe szorítani. Saját magunkról nem szeretjük kimondani, hogy függők vagyunk, mert az olyan kellemetlenül hangzik, inkább azt hangoztatjuk: „bármikor abba tudom hagyni.”” – Forrás: Zaol.hu Függőségek vonzásában

Szeptembertől a Várkert Bazárban kerültek megrendezésre a Képmás-estek, pénz és érték sorozata. A széria előadásainak alapkérdése: hogyan lehet a pénzt valódi értékké tenni? A Képmás-estek 2016. októbere és 2017. februárja között havonta egyszer kerültek megrendezése. Az utolsó estre 2017. január 28-án kerül sor Az egészségügy betegségei címmel.


A rendezvény támogatója: PADS – Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány

Kiemelt kép: ellenszel.hu

Fényképek forrása és további képek az eseményről a Képmás hivatalos facebook oldalán tekinthetőek meg!


A cikkhez kapcsolódó könyvajánlónk és előadás a gyógyszerfüggőségről A Zacher – Mindennapi mérgeink

Related posts
#MutiMit

Brené Brown, a teljesszívűek hírnöke

Miért félünk a sebezhetőségtől? Kik a teljesszívűek? Brené Brown a 2010-es TedxHouston…
Read more
#MutiMitKönyv

Storytelling - A történetmesélés ereje, könyvajánló

Sokak számára a történetmesélés csak egy trendi buzzword, amit kötelező beépíteni ha…
Read more
#MutiMitKönyv

TACIT

Nagyságrendekkel jobb élet? Gondolkoztál már rajta hogy milyen lenne? Na és, mi tart vissza…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük