fbpx
#MutiMitFilm, színház

Váratlan szépség

Az InterCom jóvoltából december 22-én érkezik a mozikba a Váratlan szépség, olyan sztárok közreműködésével, mint Will Smith, Edward Norton, Keira Knightley, Michael Pena, Naomie Harris, Jacob Latimore és két Oscar díjas színésznő Kate Winslet és Helen Mirren.

Charles Dickens, Karácsonyi ének 2016-os verziója

A történetről már az előzetesből ismerős lehet egy klasszikus karácsonyi mese, melyből ezer és egy filmadaptáció és színdarab is készült. Melyikre gondolunk? Charles Dickens: Karácsonyi ének. A regény egy igazi kísértethistória. A főszereplő egy fösvény, lelketlen milliomos, aki nem mellesleg utálja a karácsonyt. A történet szempontjából azonban az egyik karácsonya igazán különlegesre sikeredik. Meglátogatja őt három szellem: az elmúlt karácsony szelleme, a jelen karácsonyé és egy képzeletbeli jövőé. A történetben megismerkedünk a milliomos közvetlen környezetében élőkkel is, akiknek életére a természetesen a főhős viselkedési is kihat. A látogatások hatására az antihős, valódi hőssé válik.

A Váratlan szépség “milliomosa” Howard (Will Smith) 2016-ban sikeres reklámügynökséget vezet és cseppet sem volt lelketlen vagy fösvény. Egészen addig a tragikus pillanatig, amíg el nem veszíti kislányát és immár érthető okokból szótlan, nemtörődöm és az életben zombiként tengő test marad, aki napi rutinja mögé rejti fájdalmát. Egy napon megteszi az első lépést a gyász feldolgozásához és levelet ír három fogalomnak: az Időnek, a Halálnak és a Szeretetnek. A történet részére akkor válik érdekesség, amikor ezek a fogalmak testet öltve kényszerítik vissza az életbe.

Közvetett szépség

Eredeti címén Collateral beauty, melynek első szava jelent mellékest, járulékost, pótlékot és közvetettet. Véleményem szerint a közvetett szépség áll a legközelebb a film valódi üzenetéhez. “Mind egymásért vagyunk. Szeretet. Idő. Halál. Ez a három dolog köt össze minden egyes embert ezen a földön. Szeretetre vágyunk. Több időt szeretnénk. Félünk a haláltól.” – hangzik el a film elején a főhőstől, mely kezdetben mint a reklám szakma sztárja eszközeiként szolgálnak, azonban személyes tragédiáját követően legnagyobb ellenségeivé válnak.

Míg a filmben értelmet nyer egyes karakterek életében az idő, szeretet és halál fontossága, addig Howard életében ez a három egyszerre úgy hatnak egymásra, mint a dominók. Meghalt a lánya. Elvesztette az időt, amit vele tölthetett volna és ezáltal a szeretetet, amit általa megélt az életében. Hogyan képes egy ilyen traumából kilábalni valaki?

A film címét is adó Váratlan (számomra inkább közvetett) szépség picit kaotikusan és kontextus nélkül jelenik meg a filmben, azonban egy kellemes és ügyes csavarral, abszolút kerekké teszi a történetet. Mindenféle spoiler nélkül, úgy vélem a szépség, amiről a jelenet és a film maga is szól, az a különös, fájdalmas felismerés amikor rájövünk, hogy halál nem állítja meg az időt és nem öli meg, nem veheti el a szeretetet. Mennünk kell tovább. Felfedezni és élvezni az együtt töltött idő szépségét és a lehetőséget arra, hogy szeressünk.


A film Mafab adatlapja.
Videó és kiemelt kép: www.mafab.hu, redcapes.it

Related posts
#MutiMit

Brené Brown, a teljesszívűek hírnöke

Miért félünk a sebezhetőségtől? Kik a teljesszívűek? Brené Brown a 2010-es TedxHouston…
Read more
#MutiMitKönyv

Storytelling - A történetmesélés ereje, könyvajánló

Sokak számára a történetmesélés csak egy trendi buzzword, amit kötelező beépíteni ha…
Read more
#MutiMitKönyv

TACIT

Nagyságrendekkel jobb élet? Gondolkoztál már rajta hogy milyen lenne? Na és, mi tart vissza…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük