fbpx
#MutiMitFilm, színház

Underworld – Blood Wars

A film hivatalos premiere előtt (2016. december 1.) lehetőséget kaptunk az InterCom jóvoltából, hogy meglessük az Undeworld következő részét, mely a Blood Wars címet kapta. Rövid történeti és spoiler mentes (nem volt egyszerű) áttekintés után, olvasd el véleményünket és ajánlásunkat a filmről!

Alapsztori

Tizenkét éve*kezdődött  Selena (Kate Backinsale) kalandja, aki kifomult vámpír társadalom elit védelmező alakulatának tagja. Az ellenség az ősi, halálos rivális a lycan (vérfarkasok) horda, akiknek nincs más célja, mint eltörölni a vámpírokat a föld színéről. Az alap konfliktus – a két faj egymás kiirtását célzó tevékenysége és háborúja – az elmúlt évek alatt négy filmen keresztül vált egyre komplexebbé és mindezt a főhősnő Selena szemén és történetét keresztül élhette át a néző.

Vérözön

2016-ban az Underworld – Vérözön a történetben az előző részhez képest lineárisan halad előre, így azok akik látták az első kettő és negyedik részt teljes mértékben tisztában lehetnek a szereplőkkel, kapcsolataikkal és a kihívásokkal amivel szembe kell nézni. A film első pár percében láthatjuk az előző négy rész összefoglalóját, ami igyekszik azoknak is kapaszkodót nyújtani, akik nem ismerik a teljes történetet.

A vámpírok és vérfarkasok háborújában, Selena üldözöttként él egyik napról a másikra. Elvesztette szerelmét és gyermekét, így számára már csak a túlélés a fontos, vagy még az sem. A történet szemponjátból a felállás ugyanaz mint eddig. Lycan klán a vámpír nem akar mást, mint a másik pusztulását. A csoportos gyilkolászás mögött felsejlik egy-egy karakter mérhetetlen hatalomvágya, mely felülírja a faj iránt érzett tiszteletet. Árulás, megdöbbentő felfedezések, titkokra fény derülés nem hiányozhat akció-horrorból. Az egyetlen új vonal, ami eddig talán hiányzott a sorozatból, az a spirituális vonal melynek hála új vámpír képességek kerültek a filmbe. A végső kérdés ismételten annyi, hogy vajon Selena túléli-e az ádáz harcot, vajon győzhet-e valamelyik faj?

Szerintünk… /Gina/
Hódít az ombre a vámpírvilágban is
underworld-blood-wars-1

Underworld rajongóként nem okozhatott nagy csalódást a film. Igen-igen történeti bakik akadtak. Túlkapások és következetlenségek is. Azonban látványában és hangulatában tökéletesen megfelelt az elvártaknak. Az elitista vámpír klán egyszerre hozza a klasszikus reneszánsz stílusjegyeket, miközben ultra modern halálosztó osztaguk a fekete csipkét és bársonyt lakk és bőr öltözetre cserélve prezentálja, milyen is egy igazi vámpír. Tökös, dögös és végzetes.

A Underworld – Blood Wars részéig abszolút genre hűnek tartottam ezeket a karakter ábrázolásokat, hiszen más vámpír történetekben (pl.: Penge) ez a módi. Pont ezért a plakát első megpillantásától kezdve érdekelt, hogy mitől lett Selene haja ombre? A válasz filozófiai és spirituális értelmében is megkapó és számomra külön élményt nyújtott egy a középkorból ismert eljárás a “boszorkánybölcső” újraértelmezése és beépítése volt. A szerelmi szál hajszál vékony ebben a részben azonban Selena lelki életébe nagyobb betekintést enged. A film felveti azt a kérdést, hogy vajon mikor elég egy vámpírnak az öröklétből, hogy vágyik-e a halálra és ha igen, az mit tartogat a számára?

Trendi sztárok és sorozatok mash-up

Összességében az ötödik rész számomra hozta amit kellett: izgalom, akció, látvány, hangulat. Volt okom picit kiakadni is a klasszikus filmes nagyzolásokon és pontatlanságokon, ami a legtöbb mai hollywoodi filmre jellemző. Külön élmény volt 4-est (Theo James – Beavatott) David a vámpír szerepében látni ismét, vagy a Trónok harca színészeit (Charles Dance, Tobias Menzeis) és egy Daenerys Targaryenre félelmetesen hasonlító új karaktert, akinek népe leginkább a vadakra emlékeztettek.

A vámpírfilmek szerelmeseinek csak ajánlani tudom, de felkészíteném őket, hogy legyenek elnézőek! A látványért sok áldozatot kellett szenvednie a filmnek!

underworld-blood-wars-movie-character-posters
Szerintünk… /Dió/

Filmes kontra könyves listámnak párharcából valószínű utóbbi kerülne ki győztesként, lévén, hogy kevés olyan alkotást láttam az utóbbi időben, mely fotelbe kényszerítene és lekötné a figyelmem. Az Underworld az egyike azon szériáknak, melyek még engem is a mozgóképek színes, villódzó olykor vérbefagyott világába repít, méghozzá szemeim minden mozgó és érző idegszálát odatapasztva. Már-már gyermeki izgatottsággal vártam az újabb fordulatos epizódot, Selene, a fekete bőrkabátos dögös halálosztó életéből. 8 év! De a latex még mindig nem ment ki a divatból…szerencsére!

Amit mindenképp a film erősségének emelnék ki az a látvány, ami bőven túlmutat Kate Beckinsale még mindig bombázó alakján. A 3D sokat dob a dolgon, főleg az északi törzs jeleneteinél éreztem, mintha én is ott lennék a fagyott pusztán. Magával sodró volt. A CGI sem volt pimaszul töménytelen, összehasonlítva mondjuk a film előtt lejátszódó Assassin’s Creed bemutatójához képest. Igen-igen, a lycanok persze átváltoztak, ahhoz kellett a technika, de mégsem csordult túl a mindenségen.

jujn3p10

Felemás érzetet hagytak bennem viszont a karakterek. Voltak akik csak úgy oda voltak pakolva a vászonra, nem éreztem a mélységüket, pedig cselekmény szempontjából azért mozgatták a szálakat. Ilyen volt például Bradley James figurája, aki nyilván a hatalom közelsége és melegágya miatt Semira ágyasaként tengette mindennapjait, szinte már-már minden maszkulin jellemzőjét feláldozva.

Logikai bukfencektől sem volt mentes a film (ma már melyik film az?), ám a 8 évnyi izgatott várakozásom ezen túl tudott lendülni, s alapvetően aki szereti a szériát sem fog ezeken nagyon fennakadni (pl.: amikor a jeges pusztában a semmiből lovakat szereznek, vagy az északi törzs azon felvetése, hogy a lycanok úgysem jönnek a várba, mert itt hideg van… )

Ajánljuk:

  • az Underworld fanoknak
  • azoknak, akik szeretnék Kate Beckinsalet ismét latexban látni
  • a vérfarkas és vámpír kedvelőknek

Nem ajánljuk:

  • ha nem láttad a széria előző részeit, mert habár van egy rövid flashback az elején az tényleg csak nagyon rövid összegzést ad a korábbi történésekről
  • ha fennakadsz minden apró logikai buktatón, olyannyira, hogy őrjöngésed közben előtör belőled a lycan vér…

A film Mafab adatlapja.

Képek forrása: aks2aks.ir, i97.servimg, flickeringmyth, cinemabravo


*Underworld » magyar premier 2004, amerikai premier 2003

Filmek kronológiai sorrendben:

2004 Underworld

2006 Underworld  – Evolúció

2009 Underworld  – A vérfarkasok lázadása

2012 Underworld  – Az ébredés

2016 Vérözön (Blood Wars)

Related posts
#MutiMit

Brené Brown, a teljesszívűek hírnöke

Miért félünk a sebezhetőségtől? Kik a teljesszívűek? Brené Brown a 2010-es TedxHouston…
Read more
#MutiMitKönyv

Storytelling - A történetmesélés ereje, könyvajánló

Sokak számára a történetmesélés csak egy trendi buzzword, amit kötelező beépíteni ha…
Read more
#MutiMitKönyv

TACIT

Nagyságrendekkel jobb élet? Gondolkoztál már rajta hogy milyen lenne? Na és, mi tart vissza…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük